Recepten

Recepten

Oma’s Stoofpotje

Ingrediënten

Oma’s stoofpotje is een echt stoofpotje met de ingrediënten die vroeger in de keukens gebruikt werden. Wie dus wil genieten van een echte oud Hollandse maaltijd, doet er goed aan om eens het stoofpotje van oma te proberen.

  • 1 kg stoofvlees (riblap of braadlap)
  • 2 tomaten
  • 1 blikje tomaten puree
  • 5 jeneverbessen
  • 1 plakje peperkoek
  • 2 uien
  • 2 runderbouillon blokjes of 1 liter zelf getrokken bouillon
  • Peper, zout
  • een scheutje citroensap of azijn
  • klein beetje rode wijn
  • braadboter en olie
Bereidingswijze

Snij het vlees in kleine stukjes/reepjes. Neem een royale stoofpan, doe de braadboter en een scheutje olie in de pan en laat het heet worden. Doe vervolgens het vlees in de pan en schroei het vlees op een hoog vuur snel dicht. Haal het vlees uit de pan en bestrooi het met een snufje zout en peper. Doe nu de gesneden uien in de pan en fruit ze aan. Los de bouillonblokjes op in een ½ liter heet water en voeg dit bij de uien. Doe dan ook de tomaten en de tomatenpuree er bij en roer alles in 2 minuten op een hoog vuur goed door elkaar. Nu kan het vlees weer terug in de pan. Draai nu het vuur minder en roer alles nogmaals goed door elkaar. Vervolgens kan de peperkoek in kleine stukjes worden gesneden. Deze kan dan toegevoegd worden, samen met de jeneverbessen. Doe er een scheutje citroenzuur of azijn bij om het vlees malser te maken. Doe er vervolgens een flinke scheut wijn bij.
Zorg ervoor dat het vlees onder gedompeld blijft. Is dit nog niet het geval, voeg dan nog wat heet water toe.
Laat alles op een laag vuurtje staan voor ongeveer 3-4 uur. Zorg dat het geheel niet aan de kook raakt. Vergeet niet het deksel op de pan te doen. Schep het geheel tijdens het stoven een aantal keren goed door, en proef zo nu en dan van het gerecht om de goede gaarheid te bepalen.
Om er helemaal een Oma’s feestmaal van te maken serveert u bij dit stoofpotje een eigengemaakte aardappelpuree met een oud Hollandse appelcompote of warme gestoofde peertjes op sap.

Eet smakelijk!

Hollands stoofpotje

Voor de echte ‘Hollandse eter’ is er een echt Hollands stoofpotje. Met lekkere runderlappen, uien en appels. Dat zijn de kenmerken van een echt Hollands stoofpotje. En daarom is het een echte aanrader.

Ingrediënten
  • 4 uien
  • 1 kilo runderlappen of riblap
  • 2 appels
  • 5 jeneverbessen
  • 2 laurierblaadjes
  • 30 gram bloem
  • 3 kruidnagels
  • Reepje ontbijtkoek
  • 2 eetlepels appelstroop
  • 25 gram braadboter
  • een scheutje olijfolie
  • 2 bouillon blokjes of 1 liter zelf getrokken runderbouillon
Bereidingswijze

Vooraf dient eerst het rundvlees in stukken te worden gesneden. Datzelfde geldt voor de uien, het reepje ontbijtkoek en de appels. Als dit is gedaan kan de braadboter in de pan worden gedaan, met een beetje olijfolie. De olijfolie heeft als functie om de temperatuur snel doen op te laten lopen.
Als de boter in de pan is gesmolten, kan het rundvlees in de pan worden gedaan. Het vlees op hoog vuur snel dicht laten schroeien. Vervolgens kunnen de uien erbij worden gedaan. De uien moeten eventjes lichtjes aangefruit worden, doe de bloem er ook bij. De bloem moet er door heen geroerd worden, zodat het over de hele pan is verdeeld. Los vervolgens de 2 bouillon blokjes op in een ½ liter heet water en voeg dit toe aan het gerecht. Vervolgens vult u met heet water vocht aan totdat het gehele gerecht net onder water staat. Vervolgens kunnen de laurierblaadjes, de kruidnagels, en de jeneverbessen erbij worden gedaan.
Alles moet goed door elkaar worden geroerd. Verwarm het gerecht tot aan het kookpunt en draai het daarna terug op een klein pitje. De ontbijtkoek kan worden toegevoegd samen met de appel. Als laatste moet de appelstroop worden toegevoegd. Vervolgens moet alles goed door elkaar heen worden geroerd. Doe het deksel op de pan en laat alles op een licht vuurtje ongeveer 2 tot 3 uur stoven. Schep het geheel tijdens het stoven een aantal keren goed door, en proef zo nu en dan van het gerecht om de goede gaarheid te bepalen.

Eet smakelijk!

Het Donkere dagen Stoofpotje

Dit is een stoofpotje voor de koud winteravonden, lekker vol van smaak met een winters karakter

Ingrediënten
  • 800 / 1000 gram Natuurvlees van Schotse Hooglanders (Rib of Braadlap)
  • 1 ½ tot 2 kaneel stokjes of theelepel kaneel poeder
  • 1,5 teentje knoflook
  • 2 uien
  • 2 winterpenen
  • 1 appel  (Elstar of andere zoete appel)
  • 3 tomaten
  • 1 flesje van je eigen favoriete Herfst of Winter bok bier
  • 1 rode paprika
  • 1 prei
  • 2 eetlepels Diffelse honing
  • Braadboter of ossenwit
  • Snufje Peper en zout
Bereidingswijze

Snipper of snij de ui en de knoflook in stukjes, doe dit tevens met de paprika, de tomaten, de wortel en de prei. Snij het vlees in stukjes/blokjes van +/-  3cm en bak het in een verhitte braadpan mooi bruin aan het beide zijden. Op het moment dat het vlees mooi bruin is kan de ui en de knoflook worden toe gevoegd en laat dit even aan fruiten. Voeg nu de tomaten, de wortels, de paprika en de prei toe. En het snufje zout en peper toe.

Roer alles even goed door en giet er nu 1 flesje van je favoriete herfst/winter bok bier er bij.

De alcohol zal verdampen maar de smaak zal blijven…

Roer het stoofpotje zo nu en dan een keer door en laat het ongeveer 3 uur rustig doorstoven op een laag pitje. (af en toe een luchtbelletje). Is de malsheid van het vlees nog niet naar wens ?!… Gewoon een halfuurtje extra laten pruttelen. Voeg hierna de appel in stukjes, De kaneel stokjes/poeder en de Diffelse honing toe. Roer alles even goed door en laat dit nog een klein half uurtje zachtjes door pruttelen. Vergeet niet de kaneel stokjes voor het serveren er uit te halen

Eet smakelijk!

Stal Ravenhorst
Van hobby naar verkoop: Stal Ravenhorst verkoopt natuurvlees van het Schotse Hoogland rund. (H)eerlijk natuurvlees van eigen bodem.
Contact

Adres
Rheezerweg 84
7795 DA DIFFELEN
info@stalravenhorst.nl

Telefoon
(0523) 250 515

Copyright © 2019 Stal Ravenhorst