Bereidingswijze Diffels Natuurvlees

 • Vlees in de koelkast laten ontdooien en voor het bakken op kamertemperatuur laten komen.
 • Vochtig vlees schroeit langzamer dicht dan droog vlees. Daarom zo nodig deppen met keukenpapier. Dichtschroeien (aanbraden) altijd in heet vet.
 • Vlees op hoog vuur dichtschroeien, hierdoor blijven de sappen bewaard en blijft het vlees mals. Ook voor het stoven en braden eerst even beide kanten dichtschroeien.
  Schroei dicht in vet of olie. Liefst in kokosvet, roomboter of in ossewit.
 • Bij vlees dat wordt gebraden: na het aanbraden wat warm water, melk, bouillon of wijn toevoegen, met een scheutje azijn. Hier wordt het malser van.
 • Bij vlees dat wordt gestoofd: na het dicht schroeien iets zuurs (bv. wijn ,citroen of azijn) aan het stoofvocht toe voegen. Hierdoor is het vlees sneller mals.
 • Hoe zachter het vlees suddert, hoe beter. Niet koken dus, hooguit af en toe een luchtbel.
 • Vlees na 3 uur stoven nog niet zacht genoeg? Gewoon nog een uurtje!
 • Keer het vlees regelmatig met een vlees tang. Prik er zo weinig mogelijk in.
 • Doe het eventuele zout pas na de bereiding over het vlees. Hiermee wordt uitdroging voorkomen (zout onttrekt vocht). De rest van de kruiden mogen wel van tevoren toegevoegd worden.
 • Na het braden van biefstuk of entrecote kan het vlees nog in aluminiumfolie gewikkeld worden om enkele minuten na te laten garen. Dit is ook een goede manier om het vlees warm te houden tijdens het maken van saus of jus.

Natuurvlees van het rund van Stal Ravenhorst is van nature steviger van structuur dan rundvlees dat u koopt bij de plaatselijke slager. Dit komt doordat ons Hooglandrund in natuurweides en natuurgebieden loopt en zodoende veel beweging krijgt. Dit heeft een positieve uitwerking op de smaak van het vlees.

Natuurvlees: herkomst en bereiding

biefstukvlees2

Biefstuk is gesneden van de bovenbil of het spierstuk. Kan rosé, rood of doorbakken geserveerd worden. 4 – 8 minuten. Stoven is ook mogelijk, maar niet gebruikelijk. 2-3 uren.

vlees3

Entrecote is gesneden van de dunne lende en heeft een klein vetrandje.
Entrecote met haas en been noemen we T-bone. Kan rosé, rood of doorbakken geserveerd worden. 4-6 minuten.

Sukadelap is gesneden van de schouder. Er loopt een eetbaar peesje doorheen wat na bereiding een unieke sukade smaak geeft. Wanneer de zeen (spier) verwijderd wordt hou je een mals stukje vlees over en kan worden bereid al zijnde biefstuk. Een heerlijk ondergewaardeerd stukje vlees

(magere) Runderlap komt uit het onderste gedeelte van de schouder en puntborst, vet loopt in laagjes (doorregen) door het vlees. De runderlap aan beide zijden op hoog vuur dicht schroeien, daarna 2 tot 4 uur zachtjes laten stoven. Met als resultaat het wel bekende draadjes vlees. U kunt naar recept of eigensmaak zelf kruiden, ingrediënten of zelf donker bier aan het stoofvocht toevoegen voor een lekkere jus of saus.

Riblap is meestal iets meer doorregen dan runderlap en wordt vooral gebruikt als vlees voor een overheerlijk stoofpotje. Stoven 2-4 uren. Hoe langer het op staat, hoe malser het wordt. Voeg iets zuurs (azijn of wijn) toe aan het stoofvocht en het vlees wordt sneller mals. TIP! Maak een grote stoofpot en verdeel het teveel in gezinsporties, doe het in de diepvries zodat u op een drukke dag een snelle een lekkere maaltijd hebt. Meestal smaakt het dan nog lekkerder!! Mocht u het vrijgekomen vet niet wenselijk vinden, laat dan het geheel afkoelen en schep het gestolde vet er gemakkelijk af.

Van schenkel met been kan overheerlijke bouillon getrokken worden voor runder soep. De bouillon wordt nog krachtiger wanneer u een mergpijp toevoegt. Of gebruik het als basis voor een overheerlijke jus of saus. Het kan ook gebruikt worden in stoofpotjes. Beide zijden ligt in oliën. Op hoog vuur iets aan braden, dan 2-4 uren stoven.

Ons gehakt is ongekruid. Dus u kunt naar eigen smaak kruiden toevoegen. Rul gehakt ongeveer 10 minuten bakken. Beginnen op hoog vuur, daarna vuur temperen. Wist u dat runder gehakt mager is maar juist veel vitamines en ijzer bevat?
Gehaktbal op hoog vuur, snel dicht schroeien daarna afhankelijk van grote, op lager vuur 20 – 30 minuten na braden.

Gekruid mager rundvlees afkomstig van de voorkant van het rund. De beefburger bevat relatief veel zink en bevordert hierdoor de weefselvernieuwing bij de mens. 10 minuten aanbraden. Korter om de burger nog wat rood van binnen te houden. Deze runder specialiteit hoeft zeker niet te gaar. Is ook voortreffelijk op de grill of BBQ.

Bestrijk de worst of de sausijsjes met een beetje olie en laat ze in de pan of gril rondom lekker bruin worden.  TIP! Leg de sausijsjes vooraf +/- 5 min in heet water zodat ze tijdens de bereiding minder spatten.  In 18 tot 20 minuten gaar bakken. Ook heerlijk op de grill of BBQ.

Wordt gesneden uit de puntborst. Bereiding kan in de oven of pan. Bereid u het gerecht in een vlees pan, dan rondom dichtschroeien en op laagvuur braden. Vergeet niet om tijdens de bereiding het vlees regelmatig te bedruipen en te keren. Braadtijd +/- 120 tot 150 min. Gebruikt u oven of combi magnetron raadpleeg dan de gebruiksaanwijzing van uw apparaat. Braadtijd is afhankelijk van grote en gewicht en de gewenste gaarte van de rollade.

De rosbief wordt gesneden van de zogenaamde achtermuis, de plattebil of de dikke lende. Rosbief kan ook in de pan. Op hoog vuur rondom dicht schroeien daarna een beetje zout en peper of andere kruiden. En op een lager vuur 20 tot 30 min na braden naargelang de gewenste gaarheid. Of ga voor Slow cooking in de oven: wrijf het vlees rondom in met olie of gesmolten boter en leg het op het rooster boven op de braadslee. Schuif het rooster in het midden van de oven en schakel de oventemperatuur in op 100 graden. en laat het vlees ca. 2 uur braden. Steek regelmatig een kernthermometer in het midden van het vlees tot de thermometer een kerntemperatuur van 55 graden aangeeft. Het vlees is dan rosé en kan in de uitgeschakelde oven nog een tijdje warm worden gehouden. Wie het wat gaarder wil, wacht tot de thermometer tegen de 60 graden loopt. Bestrooi het vlees, nadat het in plakken is gesneden, met wat zout en peper.
Snijd rosbief altijd ‘dwars op de draad in heel dunne plakken. Lekker als broodbeleg of op de hapjes schaal.

Ossenhaas is het meest malse stuk vlees van een rund.

De ossenhaas wordt meestal in meerdere haasbiefstukjes gesneden ook wel tournedos genoemd. Kan rosé, rood of doorbakken geserveerd worden. 4 – 6 minuten. Een dubbele tournedos wordt chateaubriand genoemd en weegt 300 gram.

De bieflap of baklap is een mals lapje dat is gesneden van de delen die net niet mals genoeg zijn om voor biefstuk door te gaan. De lappen zowel rosé als doorbakken geserveerd worden. Baktijd aanpassen naar uw voorkeur 8 tot 12 min.  Zeer regelmatig omdraaien. Ook zeer geschikt als roerbak of wok vlees. Snij het vlees in dunne reepjes en voeg naar smaak sojasaus of een teentje knoflook toe. Bereidingstijd voor bakken 6-7 min, roerbakken 4-5 min.

Doordat de staart bij leven veel beweegt zit het vlees boordevol bindweefsels dat geeft een uitstekende smaak. Voor een lekkere ossenstaartsoep is het wenselijk de stukken staart eerst door de bloem te halen en vervolgens even aan te bakken. Het vlees wordt dan mooi bruin en geeft tijdens het trekken of koken een veel mooiere en bruine bouillon.

Stal Ravenhorst

Van hobby naar verkoop: Stal Ravenhorst verkoopt natuurvlees van het Schotse Hoogland rund. (H)eerlijk natuurvlees van eigen bodem.

Bel of mail ons voor meer informatie over de verkoop van ons natuurvlees van Schotse Hooglanders!

Contact

Adres
Rheezerweg 84
7795 DA DIFFELEN
info@stalravenhorst.nl

Telefoon
(0523) 250 515

Copyright © 2022 Stal Ravenhorst